Stiati ca……..?

 • Maladia Alzheimer (MA) este cea mai intalnita forma de dementa?

Nu exista un tratament care sa duca la vindecarea acestei boli, care progreseaza in timp si ulterior se incheie cu decesul persoanei.

Aceasta maladie a fost pentru prima data descrisa de psihiatrul german si neuropatolog Alois Alzheimer in anul 1906 si a fost denumita astfel.

 • Presupunand ca 60% din persoanele cu dementa traiesc in tarile dezvoltate si 90% in tarile slab si mediu dezvoltate nu au fost inca diagnosticate, este posibil ca 28 de milioane dintre cei 36 de milioane cu dementa sa nu beneficieze de tratament si ingrijiri?
 • In Raportul din 2009, Asociatia Internationala Alzheimer a estimat ca in lume 36 de milioane de oameni traiesc cu dementa, iar numarul lor se dubleaza la fiecare 20 de ani si va ajunge la 66 de milioane pana in 2030 si la 115 milioane pana in 2050?
 • Daca preocuparea pentru dementa ar fi fost o tara, atunci aceasta ar fi fost pe locul 18 in lume din punct de vedere economic?
 • Cei mai multi dintre cei care sunt diagnosticati cu dementa in stadiu timpuriu ar dori sa li se comunice diagnosticul?
 • Diagnosticarea timpurie ingaduie persoanelor cu dementa sa isi planifice viata si sa ia decizii cu privire la modul in care doresc sa fie ingrijite pe parcursul bolii?
 •  In plus, atat ei cat si familiile lor pot beneficia la timp de informatii practice si suport?
 • Fiecare tara ar trebui sa aiba propria sa strategie de gestionare a acestei boli?
 • Aceste strategii, ar trebui sa promoveze diagnosticarea timpurie si interventia prin cresterea constientizarii, pregatirea persoanelor care asigura ingrijirea persoanelor cu dementa?
 • Strategia Nationala pentru Dementa din Marea Britanie a evidentiat trei factori care determina dezinteresul in cererea si oferirea de ajutor:  stigmatul dementei care determina retinerea in discutatea subiectului; credinta falsa ca dementa este o consecinta normala a procesului de imbatranire si falsa credinta ca nu se poate face nimic?

 

 • Un studiu de analiza a nevoilor, in SUA, evidentiat o nevoie expresa pentru informatii prcatice, consiliere financiara si legala, suport emotional (furnizat in special de alte persoane cu dementa sau de catre persoanele care le ingrijesc)? 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s