De ce esti obosit, extenuat?

De ce esti atat de obosit: Ingrijirea pe termen lung este un nou fenomen

 

Media de viata a crescut si la fel si perioada in care familia are grija de o persoana in varsta (parinte sau partener de cuplu) care sufera de dementa sau alte problem cronice. Aceasta perioada se prelungeste de la cativa ani la zece ani si chiar mai mult. Dar nu a fost intotdeauna asa.

Speranta de viata, planul pe termen lung si chiar si ingrijirea unei persoane in varsta au suferit schimbari in ultimul secol. Este timpul ca si Asigurarile Sociale de Sanatate sa se adapteze situatiei.

Daca ne raportam perioada de inceput a secolului 20 este clar ca stresul persoanei care ingrijeste este relative recent. Daca te simti extenuat dupa o asemenea activitate asta este partial din cauza ca responsabilitatea de a avea grija de o persoana in varsta inainte nu dura multi ani si nici nu trebuia sa fie ca un job pentru o persoana care dispune de putin ajutor.

Ce inseamna asta pentru familiile de azi ? Cum pot oare politicile sociale sa fie mai utile persoanelor care ingrijesc o persoana in varsta?

Cum era acum 100 de ani:

Descoperirile in domeniul medicinii cu privire la preventie si tratament au permis oamenilor incepand cu anii ’20 sa traiasca mai mult. Cu toate acestea in 1910 si 1920 nu existau antibiotice si nici tratamente eficiente pentru afectiuni circulatorii, boli de inima sau cancer.

In plus nu existau Asigurari Sociale, Medicale sau ajutor Medical care sa ajute si sa protejeze oamenii in varsta de efectele pe care afectiunile le-ar fi putit avea asupra statututlui lor social.

Multe persoane in varsta locuiau impreuna cu copiii- fata de perioada actuala- si in plus ei nu sufereau o perioada mare de timp de afectiuni cronice. Declinul sanatatii era in general rapid. Ca urmare la varsta de 50 de ani adultii nu mai beneficiau de prezenta parintilor in viata lor.

In anii ’20 membrii familiilor locuiau aproape sau impreuna, familiile erau mai mari asa ca responsabilitatea ingrijirii unei persoane in varsta era preluata pe rand de membrii familiei.Familiile extinse pe generatii aveau camera destinate in special pentru ingriirea persoanelor bolnave.

In acest mod nu exista o singura persoana care sa se ocupe cu precadere -24 de ore- de aceste persoane asa cum este cazul in ziua de azi.

Care este situatia astazi:

Astazi, maladii precum dementele (Alzheimer) care afecteaza aproape 50% din oamenii cu varsta de peste 85 de ani si chiar mai mult reprezinta doar o parte din afectiunile care necesita supraveghere si asistenta pentru perioade mai mari de timp (intre 5-10 ani).

Ingrijirea medicala nu acopera aceasta perioada si nici necesitatile zilnice precum gatitul, igiena zilnica, imbracatul (doar 3% dintre Americani au asigurari pe termen lung).

Desi multe persoane se gandesc ca ar dori sa moara in liniste in somn, acest lucru se intampla foarte rar. Astfel, 70% dintre persoanele cu varsta de peste 65 de ani au nevoie de ingrijire pe termen lung si 50% pe perioada de cel putin un an.

Una din cinci persoane in varsta va avea nevoie de ingrijire pe o perioada de  peste cinci ani.Si aceasta sarcina cade de obicei pe umerii femeilor.

Ingrijirea neplatita la dmiciliu cade in responsabilitatea unui membru al familiei- de regula sot sau partener, copilul cel mai mare sau cel care locuieste cel mai aproape.

Multe persoane isi parasesc serviciul pentru a avea grija pe termen lung de o persoana din familie. Facand asta ei isi neglijeaza propriile posibilitati de a beneficia de asigurare pentru ei insisi perpetuand in acest mod cercul vicios si asezand pe umerii generatiilor urmatoare acelasi gen de responsabilitati.

Varsta media la care astazi un adult ajunge sa aibe grija de un parinte in varsta este de 48 de ani (si de obicei este vorba de generatia “sandwich”: femei care au copii, un serviciu si au grija de o persoana in varsta).

Vedem astazi adulti aflati la varsta de 60 de ani care au grija de un parinte care are 80-90 de ani. Gerontologul Elaine Brody spunea ca “mai mult de o treime din oamenii cu varste cuprinse intre 60 si 74 de ani au un parinte in viata.” O mare diferenta fata de acum 100 sau chiar 50 de ani.

Politicile nationale nu mai vin in intampinarea nevoilor familiilor care au grija de o persoana in varsta.In SUA exista 15 milioane de astfel de familii care nu beneficiaza de ajutor si protectie sociala.

In luna iulie a.c.un reprezentant al Congresului American Nita M.Lowey a introdus in Camera Reperenzentativelor o petitie numita “Asigurare Sociala de Creditare a Ingrijitorilor”. Aceasta s-ar aplica persoanelor care presteaza servicii de ingrijire neplatite cel putin 80 de ore pe luna pentru o persoana din familie care are nevoie de supraveghere si asistenta in activitatile zilnice (gatit, igiena zilnica, alimentatie, etc).

Prin aceasta masura, ingrijitorul ar beneficia de o suma echivalenta cu un procent din suma pe care ar fi castigat-o daca ar fi lucrat in continuare si nu ar fi renuntat la serviciul lor pentru a presta servicii de ingrijire.

 

Articol tradus si adaptat dupa:http://www.caregivers.com/caregiver-wellness/long-term-caregiving-is-a-new-phenomenon/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s