Testarea pentru Demente si maladia Alzheimer

Pentru diagnosticarea maladiei Alzheiemer nu exista un test anume.
Diagnosticarea are loc in urma unei evaluari care ia in calcul mai multe cauze posibile.
Evaluarea include:
Istoricul medical
Examenul fizic
Examenul neurologic
Imagistica creierului
Testele de evaluare a starii mentale

Istoricul medical
In timpul examinarii, specialistul va incepe prin a revizui istoria dvs. medicala.
Va care informatii cu privire la afectiunile de care ati suferit sau suferiti in prezent si medicatia care a fost prescrisa.
De asemenea se va interesa si de istoricul medical al familiei si mai ales daca a exista istoric de dementa sau maladia Alzheimer.

Examenul fizic
Aminititi-va ca atunci cand mergeti la consultatie :
• Sa intocmiti o lista cu problemele care va ingrijoreaza;
• Sa aveti la dvs. lista cu medicamentele le care le luati;
• Sa cereti detalii si sa puneti intrebari care sa va ajute sa intelegeti ce va intereseaza.

Daca sunteti astfel pregatit cand mergeti la consultatie, veti fi mai calm si veti putea sa va informati in mod corect.

In timpul controlului, medicul va va cere informatii referitoare la:
• Dieta, nutritie, consumul de alcool
• Ce medicamente v-au fost prescrise
• Va verifica tensiunea, temepartura si pulsul
• Va asculta inima si plamanii
• Va colecta sange sau urina pentru analize

Daca suspicionati simptome ale debutului dementei sau maladiei Alzheimer, medicul va va intreba: la ce simptome va referiti, cand le-ati observat, care este frecventa si intensitatea lor.

Informatiile culese in timpul examinarii fizice dar si testele de laborator ajuta medicul la identificarea problemelor de sanatate, care pot cauza simptome ale dementei.Exista si alte conditii care pot cauza confuzie, problemele de concentrare si care pot include: anemia,diabetul,deficienta de vitamine, afectiuni ale tiroidei precum si probleme ale inimii, circulatorii sau ale plamanilor.

Testele genetice
Cercetatorii au identificat anumite gene care cresc riscul aparitiei mamaldiei Alzheimer si anumite gene „rare” care cauzeaza Alzheimer. Insa desi, exista teste disponibile pentru unele dintre aceste gene, specialistii nu recomanda testarea genetica de rutina pentru maladia Alzheimer.

Examenul neurologic
In timpul examenului neurologic, medicul va evalua cu atentie prezenta unor probleme care sugereaza prezenta unor afectiuni ale creierului, altele decat Alzheimer.
De aceea va elimina afectiunile vasculare, boala Parkinson, tumorile cerebrale,acumularile de lichid la creier precum si alte maladii care ar putea afecta memoria si gandirea.
De aceea va testa; reflexele, miscarea ochilor, vorbirea, senzatia si coordonarea muschilor. Si de asemenea poate include o scanare a creierului (RMN sau CT).

Imagistica creierului
Un control medical standard include adesea imagistica structurata cu RMN sau CT, cu scopul de a elimina alte conditii care ar putea cauza simptome similare cu Alzheiemer (tumori, traume severe, accidente vasculare, etc).

Testele de evaluare a starii mentale
Aceste teste evalueaza memoria, capacitatea de a rezolva probleme precum si alte abilitati de gandire.
Cele mai cunoscute teste sunt:
Mini-mental-state-exam(MMSE). Consta dintr-o serie de intrebari care au ca scop testarea abilitatilor mentale zilnice. La final rezultatele se aduna si se obtine un scor. Scorul maxim este 30 de puncte. Un scor intre 20-24 indica o dementa medie, intre 13-20 dementa moderata, iar scorul mai mic de 12 dementa severa.
mini-cog. Consta in doua sarcini: a).persoana trebuie sa isi aminteasca si mai apoi sa repete la un anumit interval de timp trei obiecte comune si b).desenarea unui ceas cu cele 12 ore asezate corect si o ora stabilita de examinator.
Aceste teste trebuie adminstrate de personal specializat . Exista teste aflate la dispozitia persoanelor care insa nu trebuie utilizate ca substitut pentru testarea facuta de un specialist.

Testarea dispozitiei
In afara de testarea starii mentale medicul va evalua si dispozitia persoanei pentru a detecta depresia sau alte tulburari de dispozitie care pot cauza probleme de memorie, lipsa chefului de viata sau alte simptome care se pot suprapune peste diagnosticul de dementa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s