Preventie si tratament

Tratment
Cel mai bun tratament va rezulta din utilizarea unei echipe multidisciplinare de specialisti, ceea ce va asugura acoperirrea tuturor aspectelor problemei. Exista cel putin sase factori majori care contribuie la insanatosire.

1.Preventia
Pentru un pacient care are escare cel mai important lucru este eliberarea presiunii.
De indata ce fost depistata o escara, ar trebui imediat indepartata presiunea din zona si pacientului sa ii fie schimbata pozitia o data la doua ore pentru a evita agravarea ranii.
Casele de ingrijire si spitalele au in mod curent programe pentru a evita dezvoltarea escarelor la pacientii imobilizati la pat cum ar fi cadre metalice de sustinere pentru a evita presiunea si a asigura cearceafuri uscate prin folosirea cateterelor sau pansamentelor impermeabile .
Pentru persoanele cu paralizie, schimbarea presiunii la un anumit interval si folosirea unei saltele care dispune de componente de presiune in relief poate ajuta la prevenirea ranilor de presiune.
Saltelele care distribuie presiunea sunt utilizate pentru a reduce valorile inalte de presiune pe zone proeminente osoase sau ale organismului. Saltelele anti-decubit si pernele contin camere de aer multiple care sunt umplute alternativ. Cu toate acestea, metodele care sa evalueze eficaitatea acestor produse a fost dezvoltata recent. saltele-antiescara
Anumite vitamine si suplimente cum ar fi vitamina C s-a dovedit ar avea o contributie la reducerea riscului de a face ulcere de presiune. Persoanele care consuma cantitati mari de vitamina C au o rata de dezvoltare mai mica a ulecrelor de presiune decat cei care consuma cantitati mici. S-a demonstrat de asemenea ca suplimentele de vitamina C ajuta la vindecarea ranilor datorate imobilizarii la pat sau cele de presiune. In imposibilitatea de a asigura aportul necesar de proteine si calorii, este indicata folosirea suplimentelor care sa ajute la o corecta nutritie.

2.Debridare
Inlaturarea tesutului necrozat este necesara in tratamentul presiunii ranilor, deoarece acest tesut mort este un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor si exista posibilitatea ca acesta sa compromita vindecarea ranilor. Exista mai multe modalitati de indepartate a tesutului necrozat dintre care pot fi mentionate:
1. Debridarea autolitica – folosirea de pansamente umede care sa sustina autoliza cu propriile enzime ale corpului. Este un proces lent, dar nedureros.
2. Debridarea biologica, sau folosirea de larve care sa se hraneasca cu tesutul necrozat si astfel sa curete rana de excesul de bacterii. Desi aceasta modalitate nu a fost acceptata mult timp, in Ianuarie 2004, FDA a aprobat aceasta modalitate ca modalitate medicala.
3. Debridarea chimica, or sau enzimatica, consta in folosirea enzimelor prescrise care ajuta la indepartarea tesutului necrozat.
4. Debridarea Chirurgicala este utilizata cel mai frecvent,pentru ca ii ingaduie chirurgului sa indeparteze rapid tesutul mort cu mai putin durere pentru pacient.

3.Controlul Infectiei
Infectia are o mare influenta asupra vindecarii ranilor. Simptomele infectiei sistematice includ: febra, durere, rosata, umflaturi, incalzirea zonei, si purulente. In plus, ranile infectate au un miros cangrenos, sunt decolorate si emana mai mult puroi.
Pentru a elmina aceasta problema, este indicata aplicarea imediata a antisepticelor. Peroxidul de oxigen nu este recomandat deoarece echilibreaza cu greu toxicitatea ranii. Au aparut noi pansamente care contin iod codexomer si argint, si care sunt utilizate pentru a trata infectii grave. Duoderm poate fi folosit pe rani mici pentru a da confort si a proteja ranile de infectie.tratamentul_modern_al_plagilor_cronice.php
Antibioticele sistemice nu sunt recomandate in tratamentul escarelor, pentru ca pot duce la cresterea rezistentei bacteriilor. Ele sunt recomandate doar in cazurile in care exista dovada avansarii celulitei, osteomielitei, orbacteremie.

4.Aportul nutritional
Apoi, pacinetul ar trebui sa fie consultat de un medic dietetician care sa stabileasca cea mai buna dieta care sa sprijine vindecarea, pentru ca o persoana malnutrita nu are capacitatea de a sitetiza suficiente proteine pentru a repara tesutul.
Dieteticianul ar trebui sa faca o evaluare pe baza unei baterii de intrebari si o examinare fizica. Daca exista suspiciune de malnutritie, testele de laborator ar trebui sa verifice serum albumina si limfocitele.
Daca se constata ca pacientul are risc de malnutritie, este imperativa inceperea unei interventii nutritionale cu suplimenete in dieta si nutrienti inclusiv dar nu limitat la, arginina, glutamina, vitamina A, vitamina B complex, vitamina E, vitamina C, magneziu, mangan, selenium si zinc. Este foarte important ca acest aport sa fie monitorizat de medic

5.Interventia asupra Ranilor
De indata ce pacientul a ajuns la punctul in care interventia este posibila, exista mai multe optiuni. Pentru pacientii cu ulcere in stadiul I sau II, ar trebui aplicat tratamentul ascestor escare cu grad scazut.
Pentru cei care au ulcere in stadiile III si IV, cele mai multe interventii vor include chirurgia clapeta de tesut, lambou liber sau alte metode de inchidere.
O metoda recenta este terapia de presiune negativa a ranii, care consta in aplicarea unei presiuni locale pe rana. Aceasta tehnica, dezvoltata de oamenii de stiinta de la Universitatea Wake Forest, foloseste o spuma plasata in cavitatea ranii care este apoi acoperita cu o pelicula care creaza un sigiliu etans. De indata ce sigiliul este plasat, tehnicianul poate elimina secretiile si alte componente ale infectiei pentru a ajuta coprul sa produca tesut, cel mai bun suport pentru crearea de piele noua.
Exista din pacate contraindicatii la aceasta terapie de aplicare a presiunii negative. Cele mai multe dintre ele se refera la pacientul care nu este pregatit, care nu a trecut anterior prin pasii spre vindecare, dar sunt de asemenea si caracteristici ale ranilor care nu ingaduie unui pacient de a beneficia de aceasta terapie, o rana cu tesut necrozat si escare si o rana fibrotica.
Dupa terapia de aplicare a presiunii negative, pacientul trebuie reevlauat la doua sapatamini pentru a se stabili viitoarea terapie.

6.Complicatii
Escarele au si efecte aditionale, cauzeaza suferinta pacientilor si tratamentul lor este costisitor. Unele complicatii includ: dislexie autonoma, distensia vezicii urinare, osteomielita, piartroze, sepsis, amiloidoza, anemie, fistula uretrala, cangrena si foarte rar transformare maligna (ulcer Marjolin- carcinoame secundare in rani cronice). Leziunile reapar pentru ca pacientii nu urmeaza tratamentul recomandat sau dezvolta seromas, hematoame, infectii, sau dehiscenta. Pacienţii paralitici sunt persoanele cele mai susceptibile de a avea escare care reapar. În unele cazuri, complicatiile escarelor pot pune viaţa în pericol. Cele mai frecvente cauze apar datorita insuficienţei renale şi amiloidoza.

articol tradus si prelucrat preluat de pe wikipedia Pressure_ulcer

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s