Despre escare

Close up of a pressure/bedsore (decubitis ulcer)

Ulcerele de presiune, cunoscute si sub numele de ulcere de decubit sau escare, sunt leziuni cauzate de presiunea neeliberata exercitata asupra tesuturilor moi suprapuse peste o proeminenta osoasa care reduce sau obstructioneaza complet fluxul de sange de la tesuturile superficiale.
Cel mai adesea aceste locuri sunt sacrum sau soldurile, dar si alte locuri cum ar fi coatele, genunchii, gleznele sau partea din spate a craniului.
Se crede de asemenea ca exista si alti factori care pot influenta aparitia si dezvoltarea acestor ulcere.
Printre acestea sunt fortele de frecare si de forfecare care actioneaza asupra zonelor afectate, atunci cand persoana este mutata, umiditatea cauzata de transpiratie sau incontinenta, varsta persoanei care reflecta capacitatea persoanei de a se vindeca, precum si alte conditii medicale (ca de exemplu diabetul sau infectiile) sau medicamentele care pot afecta sistemul cardio-circulator al persoanei sau capacitatea acestoar de a de misca in pat sau a se deplasa in scaunul cu rotile.
Desi atunci cand sun prevenite si tratate din timp sunt mai uspr de gestionat, pot fi destul de greu de prevenit la pacientii varstnici si fragili, la cei care utilizeaza scaunul cu rotile (unde este vorba despre o afectiune a sirei spinarii) si la pacientii in faza terminala.
Escarele sunt de multe ori fatale, chiar si in conditii de ingrijire medicala si reprezinta una dintre principalele cauze iatrogene de deces raportate in tarile dezvoltate, pe locul doi dupa reactiile adverse la medicamente.
Prima masura aplicata si de tratament este de a elibera presiunea schimband in mod regulat pozitia pacientului (de obicei o data la doua ore, desi dovezile in acest sens nu sunt inca verificate si o data la patru ore pentru alti pacienti).
Cu toate acestea schimbarea pozitiei pacientului este recomandata pentru ca inca din secolul 10 aceasta a fost prescrisa de Galloway pentru prevenirea escarelor.
Cititi in continuare articolul despre stadiile escarelor.

articol tradus si prelucrat- preluat de pe wikipedia Pressure_ulcer

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s