Cele patru stadii ale escarelor

Escarele netratate evolueaza in timp, adesea destul de rapid.

Cele patru stadii ale escarelorIn evolutia lor, se deosebesc patru stadii:
Stadiul I care este cel mai superficial, indicat de roseata persistenta care nu dispare dupa ce este inlaturata presiunea. Acest stadiu este vizual similar cu hiperemia reactiva care se poate observa pe piele dupa ce a fost aplicata o presiune prelungita. Stadiul I poate fi deosebit de hiperemia reactiva in doua moduri: a). Hiperemia dispare de la sine in aproximativ ¾ din timpul cat a fost aplicata presiunea si b). Hiperemia reactiva devine alba cand este aplicata presiune, in timp ce in stadiul I nu se intampla asa. Pielea poate fi mai rece sau mai calda decat de obicei, poate avea o textura ciudata sau poate fi dureroasa. La pacientii de culoare este mai dificil de identificat, la acestia pot avea aspect de umbra rosie sau albastruie in comparatie cu tonurile albe ale pielii.
Stadiul II
este cel in care este deteriorarea epidermei este extinsa, dar nu mai mult de nivelul dermei. In acest stadiu, ulcerul poate avea aspectul unei basici sau abraziuni ale pielii.
Stadiul III implica grosimea completa a stratului de piele si se poate extinde in stratul de tesut subcutanat. Acest strat este alimentat destul de slab cu sange si de aceea se poate vindeca destul de greu. In acest stadiu, pot avea loc leziuni la nivel profund care fac, ca rana sa fie mai mare dcat este vizibila la suprafata.
Stadiul IV
este cel mai profund, se extinde la muschi, tendoane sau chiar oase.
• Ulcerele de presiune in stadii avansate sunt acoperite de celule moarte, sau chiar escare si lichid al ranii, astfel incat adancimea nu poate fi determinata.
Un prejudiciu profund al tesuturilor implica aparitia unei zone violet sau maro de piele decolorata intacta sau umpluta cu sange datorata presiunii sau forfecarii. Aria poate fi precedata de tesut care este dureros, ferm, moale, umed cald sau rece in comparatie cu tesutul din jur. Este destul de dificil de detectat la persoenele cu pielea inchisa la culoare. Rana poate evolua si poate fi acoperita de o escara subtire. Evolutia poate fi rapida prin expunerea straturilor suplimentare de tesut chiar in conditiile unui tratament optim.
In fazele superioare, timpul de vindecare este prelungit. In timp ce aprozimativ 75% din ulcerele in stadiul II se vindeca in opt saptamani, doar 62% ulcerele de presiune apartinand stadiului IV se vindeca cu adevarat si doar 52% se vindeca in timp de un an. Este important de stiut ca ulcerele de presiune nu regreseaza in stadiu pe masura ce se vindeca. Un ulcer de presiune care devine mai putin adanc odata cu vindecarea este descris in termenii adancimii sale (de exemplu ulcer de presiune aflat in stadiul II de vindecare).

articol tradus si prelucrat preluat de pe wikipedia Pressure_ulcer

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s