Cauzele formarii escarelor

cross section of the skinSe presupune ca escarele sunt cauzate de trei forte diferite ale tesutului:
Presiunea sau compresia tesutului. In cele mai multe cazuri, aceasta comprimare se datoreaza fortei oaselor fata de o suprafata, ca atunci cand pacientul ramane intr-o singura pozitie de decubit pentru o perioada mai mare de timp. Dupa mai mult timp, dupa scaderea presiunii tisulare, apare ischemia care poate duce la necroza tesutului daca sunt lasate netratate.
Forta de forfecare
sau o forta creata atunci cand pielea pacientului sta intr-un anumit loc iar fascia profunda si scheletul muscular sunt trase in jos de gravitatie. Acestea de asemenea pot duce la inteparea vaselor de sange care pot duce la ischemie si necroza tesutului.
Frecarea sau o forta de rezistenta a pielii. Aceasta poate duce la scaderea in exces prin straturile pielii.

Mai exista factori care agraveaza situatia ca de exemplu excesul de umezeala datorta incontinentei, transpiratiei sau exudatului. In timp, acest exces de umezeala poate duce la slabirea legaturii intre celulele epiteliale ducand la macererea epidermei. Temperatura este de asemenea un factor foarte important. Cererea metabolismului cutanat creste cu 13% cu fiecare grad care se adauga temperaturii cutanate. Cand nu este satisfacuta aceasta cerere apar necrozele. Alti factori care participa la dezvoltarea escarelor includ varsta, nutritia, bolile vasculare, diabetul zaharat si intre altele si fumatul .
.
In prezent exista in principal doua teorii
cu privire la dezvoltarea ulcerelor de presiune. Prima si cea mai acceptata este a tesutului profund afectat care sustine ca ulcerele incep sa se dezvolte la nivel profund, in jurul osului si se deplaseaza spre exterior pana cand ajung la epiderma. A doua, mai putin populara este este cea care sustine dezvoltarea de sus in jos si anume ca pielea incepe sa se deterioreze mai intai la suprafata si apoi in adancime.

articol tradus si prelucrat preluat de pe wilipedia Pressure_ulcer

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s